Kaupallinen kalastus merellä

Merialueen kaupallisen kalastuksen tilasto (vuoteen 2016 saakka merialueen ammattikalastuksen tilasto) perustuu kaupallisten kalastajien määräaikoina tekemiin saalisilmoituksiin. Kaupallinen kalastaja voi olla joko luonnollinen henkilö (henkilö tai toiminimi) tai oikeushenkilö (osakeyhtiö, kommandiittiyhtiö tai avoin yhtiö).

Kalastuslain (379/2015) mukaan kaikkien kaupallisten kalastajien on kuuluttava kaupallisten kalastajien rekisteriin ja laki merellä toimivien kalastus- ja vesiviljelyalusten rekisteröinnistä (690/2010) velvoittaa kaikkien kaupallista kalastusta merellä harjoittavien Suomen lipun alla purjehtivien alusten ja veneiden rekisteröimiseen. Molempia rekistereitä pitää Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Ahvenanmaalla maakunnan hallitus ylläpitää rekisteriä kaupalliseen kalastukseen käytettävistä kalastusaluksista.

Tilastoinnissa käytetty aluejako noudattaa Kansainvälisen merentutkimusneuvoston (ICES) luokittelua. Saalistilasto esitetään kansainvälisen käytännön mukaisesti nimellissaaliina. Nimellissaalis tarkoittaa saalista, jonka kalastaja tuo maihin Suomessa tai ulkomailla, tai joka jälleenlaivataan merellä. Se tilastoidaan perkaamattomana eli elopainona. Nimellissaaliiseen ei kuulu poisheitetty, esimerkiksi hylkeen vaurioittama kala. Saalista tarkastellaan sekä lajeittain että pyydyksittäin. Pyynnin määrä lasketaan kullekin lajille erikseen raportointijakson nollasta poikkeavista havainnoista ja esitetään rysä-, verkko, trooli- ja koukkupäivinä. Esimerkiksi rysäkalastus kahdella rysällä kymmenenä päivänä on kaksikymmentä rysäpäivää. Raportointijakso on kalastuspäiväkirjassa sekä alle 10 m rannikkoalusten purkamisilmoituksessa kalastuskerta ja rannikkokalastuslomakkeessa kuukausi. Yksikkösaalis (CPUE) esitetään saaliin määränä (kg) yhtä pyydystä ja pyyntivuorokautta kohden. Myös lajikohtaiset yksikkösaaliit lasketaan vain nollasta poikkeavista saalishavainnoista. Pyydysten lukumäärä lasketaan kalastajakohtaisten suurimpien yhtä aikaa pyynnissä olleiden pyydysmäärien summana. Pyyntipäivien määrä on kaikkien kalastajien yhteenlaskettu pyyntipäivien määrä ko. pyydyksellä riippumatta siitä onko saalista saatu. Pyydykset ovat käytössä eri pituisia aikoja ja niiden lukumäärä vaihtelee. Pyydyspäivissä (rysä-, verkko- ja troolipäivät) tämä vaihtelu on huomioitu, esimerkiksi kalastus kymmenellä verkolla viitenä päivänä on viisikymmentä verkkopäivää.

Data ja resurssit

Lisätietoja

Kenttä Arvo
Lähde https://etsin.fairdata.fi/dataset/f4aa423a-bec4-4cdc-8425-fa0070ade7f1
Laatija Pirkko Söderkultalahti
Ylläpitäjä Luonnonvarakeskus
Viimeksi päivitetty kesäkuuta 30, 2023, 09:27 (UTC)
Luotu kesäkuuta 30, 2023, 09:27 (UTC)
Julkaisupäivämäärä 1953-01-01
harvest_object_id cdb3b2e1-b6ff-4df1-8bfd-61772a19442e
harvest_source_id b50ce05b-6fca-4296-a402-a35e7e02ff2e
harvest_source_title Fairdata-Metax